lambdasonde

Vad är en lambdasond?

En lambdasond, även kallad syregivare, är en liten sond som sitter på bilens avgasrör, mellan avgasröret och katalysatorn. Den utvecklades av Volvo på 1970-talet.

Artikelkälla: https://autoaudit.hu/mi-az-a-lambda-szonda/

Om du har en nyare bil är den utrustad med 2 lambdasonder. I det här fallet är den andra sensorn placerad direkt bakom katalysatorn.

Vad är lambdasonden till för?

Lambdasonden justerar mängden bränsle som skickas till motorns cylindrar genom att optimera luft-bränsleblandningen, vilket i sin tur säkerställer att motorn går som den ska. Detta påverkar också utsläppet av skadliga gaser genom att se till att katalysatorn fungerar som den ska.

Därför kommer lambdasonden att se till att din bil uppfyller de europeiska normerna för föroreningar och koldioxidutsläpp.

Hur fungerar en lambdasond?

Eftersom lambdasonden är placerad framför katalysatorn kan den mäta mängden luft och bränsle i de oförbrända kolvätena efter förbränning.

Detta gör det möjligt för fordonets elektroniska styrenhet (ECU), som styr vissa motorfunktioner, att ta emot korrekta uppgifter om utsläpp och släppa ut exakt den mängd gas som krävs. Detta är viktigt för att minska utsläppen av föroreningar.

Fel på lambdasonden?

Om lambdasonden är felaktig skickar den inte data till ECU:n, som använder felaktig information. Detta ökar sannolikt bränsleförbrukningen och därefter utsläppen av föroreningar.

Ett fel på en lambdasond nedströms katalysatorn kan leda till att katalysatorn blockeras, som då måste bytas ut.

Tecken på fel på lambdasonden

Motorindikatorlampan visas på instrumentpanelen.
Bilen rycker vid start.
Onormalt hög bränsleförbrukning
Låg motoreffekt vid acceleration
Ökade giftiga utsläpp

När ska lambdasonden bytas ut?

Lambdasonden har en livslängd på cirka 93 000 kilometer. Den kan dock vara kortare beroende på ett antal faktorer som kan skada den, främst på grund av avvikelser från motorn. Läckor från avgaserna kan också skada sonden.

Om du märker något av ovanstående tecken rekommenderar vi att du besöker en mekaniker som kan kontrollera om felet kommer från lambdasonden. Detta görs med hjälp av ett bildiagnostikverktyg.

Om du snart måste lämna in din bil för en trafiksäkerhetskontroll ska du vara medveten om att en felaktig lambdasond kan leda till att din bil blir underkänd. Tveka inte att jämföra offerter för bildiagnostik från en bilverkstad nära dig, eller begära en offert för ett komplett lambdasondbyte.

Kan jag ta bort lambdasonden och fortfarande köra?
Att köra utan lambdasond är högst olämpligt. Ersättningsdelen ser till att din bil inte släpper ut mer koldioxid än vad EU-lagstiftningen tillåter.

Dessutom, även om du tror att din bil blir kraftfullare kommer detta inte att hålla i längden, eftersom katalysatorn är mer benägen att täppa till.

Du kommer också att spendera mer pengar, eftersom avlägsnandet av lambdasonden ökar bränsleförbrukningen med cirka 15 %.

Läs fler intressanta bilartiklar på nättidningen autoaudit.hu.